Lerskred i Vagnhärad!

Har varit på landet i helgen. ”Landet” ligger utanför Nyköping och när man är på väg dit ut så handlar man i en ort som Gud glömde, närmare bestämt Vagnhärad. Vagnhärad är egentligen bara känt för en sak: ett enormt jordskred som man hade där för ett par år sedan. Skredet svepte bort två rullbandsbyggda villor och kanske ett inplanterat strävhårigt får. Inget storslaget men ändå tillräckligt för att Vagnhärad skulle hamna på kartan.  Faktum är att den första bilden som kommer upp när man googlar ”Vagnhärad” är:

Där kan man snacka om att dom misslyckats med marknadsföringen.

Nåja, Vagnhärad är alltså en riktig jävla håla (om det enda man är känd för är ett lerskred kan man snabbt dra slutsatsen att det inte är en metropol vi snackar om). Det ligger tillräckligt långt borta för att man inte ska kunna åka in till Stockholm (eller Katrineholm) på kvällen, tillräckligt nära för att man ska veta vad det är man missar (kidsen alltså).

Och människorna! De är ju väldigt, erhum, lantliga. Rustika, skulle man kunna säga. Genuina är ett annat ord som flyter upp till ytan av mitt medvetandes tjärn. Ett annat ord är ju såklart ”lantis”. Riktiga jävla lantisarför att vara helt ärlig, med allt vad det innebär. Det finns dock ett undantag från lantisnormen, de pratar (typ) stockholmska! Det är väldigt konstigt. Man tänker ju sig att de ska prata som någon ur Pistvakt eller som en rasist ur någon dokumentär om ett samhälle i östra Skåne (”Naaaaaeeej, ja’ente rasist va, men de har ju uuunderliga sejder for sig va…” osv), men icke! De pratar södermanländska och står där i sina träningsoveroller (på ricko!)! Olja och vatten som blandats…

Vet inte riktigt vad jag ville med det här, men det vet man ju å andra sidan sällan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s