Nu kommer det… Århundradets tröttaste tagline!

Men! ”Jag har tänkt på en sak” (!!!). En kompis till mig sa härom dagen att han var ”trött som en gnu”. Det här fick mig att fundera lite, oväntat nog. Vad är det med dessa stackars gnuer som gör att man i tid och otid använder sig av deras, ja, ehm.. djursläkte till att uttrycka vissa känslor? Vet man verkligen att gnuer är speciellt kända för att vara exceptionellt hungriga eller trötta eller fan, rentutav bakfulla? Grundar det här sig i något slags skämt som har urartat i stil med den enorma bashningen mot Pekka Heino som 90-talet bjöd på? Vet inte om du, Kalle, också var med i den ”svängen” men jag kan minnas att Pekka Heino nästintill råkade ut för jordskredssegrande mobbning ett tag. Du vet; ”fan här inne luktar det ju Pekka Heino”.

(!??!?!?!)
Men ja, åter till gnuerna.

I många andra uttryck i samma genre finns det ju iallafall någon slags språklig och historisk botten *Fredrik Lindström* men typ, ni vet, ”jag är trött som en häst”. Det känns ju liksom, rimligt. Hästar arbetar mycket=blir trötta. ”Hungrig som en varg”; vargar är vilda bestar som drar runt i skogen och käkar små barn=väldigt hungriga och så vidare, et cetera!! Ni hänger med.

Men just gnu liksom. Vad har de gjort oss 80-talister (gissar vilt att det är flest 80talister som svänger sig med det här, finns dock ingen statistisk undersökning) så illa att vi ska börja vara trötta som gnuer helt plötsligt? Har nog funderat rätt mycket på det här egentligen. Kanske handlar det inte bara om gnuer utan om allehanda putslustiga ord som man kan trycka in lite var som helst. Är det bara jag som funderar över sånt här då eller?


3 svar till “Nu kommer det… Århundradets tröttaste tagline!

  1. Detta bottnar naturligtvis i uttrycket tillika palindromet ”gnupung” som använts av 80-talister sen det i början på 90-talet blev en snackis. Ordet har nu utvecklats iväg från sin profanitet och istället blivit ett nonsensuttryck som endast bottnar i den palindromitet (?) arvet har.

  2. Det betyder alltså ingenting. ”Jag är trött som en X (X=rövfitta, kukhora, cepehora, fitta, bög, kuk, gnu)”.

  3. Uttrycket ”som en gnu” kommer från 1990 då jag och brorsan köpte en Gnu Kinetic snowboard tillsammans. I samband med vår nyvunna entusiasm gjorde vi allt ”som en gnu”, t,ex. slet som en gnu, var hungrig som en gnu… . Att uttrycket lyckats övervinna sig själv och dyker upp 20 år senare är helt fantastiskt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s