Lars Gustafsson är dryg

Poeten Lars Gustafsson har jag alltid gillat. Jag har uppfattat honom som en sån där typiskt lågmäld liberal. Lite tråkig men ändå rimlig. Nu har DN publicerat en brevväxling mellan honom och Göran Greider där Gustafsson framstår som en dryg dåre. Dels väljer han konsekvent att kalla (V) för ”kommunister”. Alla jävla Vänsterpartister är en bunt kommunister och om de bildar regering (vilket de ju nu inte kommer göra, grattis Lars!) så kommer Sverige bli ett nytt Nordkorea. Och den visan har man ju hört förut, från 13-åriga MUF:are.

Men det värsta är nästan sättet han behandlar Greider på. Se härskartekniken in action. Här diskuterar det en sonett som Greider svängt ihop en morgon.

Gustafsson – Din sonett är kanske inte – ännu inte – den fullslipade diamant, som den, med litet efterarbete – säkert kan bli. Men vem har sagt att det skulle vara lätt att skriva sonetter? Litet bättre kontroll av den jambiska rytmen vore kanske ett första steg mot den fulländning som Du säkert eftersträvar? Och räkna till fem är väl inte oöverstigligt? Vid rim bör man beakta att två vokaler som på papperet har samma bokstav inte alltid behöver ha det i den fonetiska verkligheten. Men håll ut, ge inte upp! Den poetiska lagern är inom räckhåll. Så mycket lager att Du kan laga kalops.

Greider – Min lilla måndagssonett i går inspirerades ju av det otroliga metriska slarvet i din egen vers och det faktum att du inte ens orkade rimma – sonettkampen kan också den, liksom valrörelsen, tolkas just som att en eländig vänster besegrats av en lika eländig höger. Annars var det precis det jag uppskattade i din översättning: du såg något så smärtsamt viktigt i Campanellas dikt att du lät det slinka förbi formtvånget och Goethemedaljen.

Gustafsson – Det var kanske inte så att jag inte orkade rimma, men så att jag inte ville rimma.
Sov så gott!
tillönskar lg

Greider – Inte ville? Nej, just det. Och du ville väl heller inte räkna till fem? Bra. Det är frihet. Vaknade nyss på tåget till Göteborg, drömde.
Men jag väcker dig på yttersta dagen.
Göran

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s