Margaret Thatcher säger lustiga saker

Här kommer lite udda citat jag ramlat över när jag läst Margaret Thatchers memoarer (har hållit på med det ett jävla tag nu, äntligen klar).

Passionen för whisky.

”Whisky var den fjärde största brittiska exportvaran till Japan. Eftersom jag själv tycker bäst om whisky som sängfösare drevs jag av en äkta missionärsnit i min propaganda för den”.

”Chefskocken som bakade en äppel- och svartvinbärspaj berättade att det var 45 grader i kabyssen, varvid jag avgjorde att det var dags för denna politiker att tacka och säga ajdö. Det hade varit så trevligt, men den whisky och soda med is som jag fick när vi kommit tillbaka till vår VC10 var paradisisk”.

Ibland blir det ofrivilligt roligt. Som när Thatcher åker ut och besöker en ”problemförort” i samband med upploppen i början av 80-talet. Insikt i hur det är att vara ung och vilsen saknas helt klart.

”Det hade sagts mig att de inblandade ungdomarna inte hade tillräckligt att göra och hamnade i bråk av ren leda. Men man behövde bara kasta en blick på det oklippta gräset, här och var nästan midjehögt, runt huset och på allt skräpet för att se att det var rena struntpratet. De hade gott om konstruktiva saker att göra om de ville. Inom mig undrade jag hur människor orkade leva under sådana förhållanden utan att försöka röja upp och få det snyggt omkring sig.”

Apropå franska socialister.

”Den franske socialisten är en högst imponerande företeelse. Han brukar vara högt utbildad, ha obegränsat självförtroende och vara dirigist av övertygelse i en politisk kultur som är dirigistisk av tradition.”

Och så lite vänliga ord om Calle Bildt.

”Stjärnan på det årets konferens var utan tvekan den svenske konservative ledaren – sedemera statsministern – Carl Bildt, som höll ett så häpnadsväckande thathceristiskt tal att jag tyckte att jag hyllade mig själv när jag applåderade.”

Hon är underligt fascinerade/imponerande. Oavsett politisk övertygelse är det svårt att värja sig mot ett uppträdande som det nedan. En utsökt blandning av arrogans, kraftfullhet och talekonst (påminner om Göran P på många sätt tycker jag).”No! No! No!” är för övrigt riktade mot EU-kommissionens ökade makt.

Från 1:20 till 2:20 får jag gåshud. Eh. Men det kanske säger mer om mig och att jag just läst ut dessa memoarer än det säger om Maggie Thatcher.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s