Lungfiskar del 1

Denna värld som kallas världen. För X antal miljoner år sedan (cirka 400) kravlade ju fiskarna upp ur havet. Förut trodde man att fyrfotadjuren (tetrapoda djur eller landryggradsdjur) utvecklades ur ”fiskar” (de var ju inte riktigt fiskar längre då men nåja) som var tvungna att ta sig från en vattenfylld pöl till en annan när pölarna torkade ut. Ju mer det kravlades från pöl till pöl – desto mer gynnade evolutionen de fiskar vars fenor blev mer och mer som senare landlevande djurs hovar, fötter, ramar och klövar. Fötterna skulle alltså ha varit ett sätt att överleva när fiskarna inte längre kunde stanna kvar i sina små pölar.

Men: NYA RÖN! Det har med tiden visat sig att de ben som dessa kravlande fiskar hade inte var kraftiga nog för att kunna bära dem på land. Kravel-mellan-pöl-teorin kunde alltså inte vara den fullständiga (eller ens huvudsakliga) förklaringen.

Numera tror man att fenorna snarare utvecklades när fiskarna ”gick” på olika vattenlevande växter och på bottnen av sjöar och hav. Främst bör detta ha varit i olika grunda laguner, där den tidens märkliga tetrapoder kunde ta sig fram snabbt i den tjocka vattenvegetationen. 

Och denna varelse, som alltså mest klafsade runt i grunda sjöar fyllda med vattenväxter och som steg för steg rörde sig upp på land, såg ut som en salamander med ett huvud som ett toalett-lock (fast en meter lång). Här nedan en Tulerpeton.

De här djuren hade både gälar och lungor. Gälarna användes både för andning och under jakt – genom att öppna gälarna kunde dessa tidiga tetrapoder ”suga in” sina byten in i munnen (vilket fiskar fortfarande gör). Lungorna användes när djuren behövde gå upp på land eller kanske bara ta en munfull luft. Eftersom de inte hade några revben att tala om var de tvungna att ”svälja” luft ner i sina lungor och på så sätt andas.

Varför dessa djur traskade upp på land råder det väl fortfarande ingen konsensus om, men en tänkbar förklaring kan vara att de började lägga sina ägg på land och att de därför med tiden kom att utveckla de drag som alla amfibier, reptiler och däggdjur delar.

Men varför hade då dessa tidiga tetrapoder både gälar och lungor? Jo, för att de härstammade från såkallde lungfiskar – fiskar med LUNGOR. Man ba ”WTF!?”

Fortsättning följer.

2 svar till “Lungfiskar del 1

  1. Ping: Det häftigaste jag läst på hela året | Jordens Herrar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s